18 May 2008

Perseus


perseus, yunan mitolojisindeki onemli kahramanlardan biridir. herakles'in atalari arasinda yeralan argoslu bir kahramandir.

babasi zeus annesi ise akrisios kizi danae'dir. perseus'un buyuk babasi akrisios bir kahine gidip bir erkek cocugunun olup olamayacagini sorar. kahin ona kizi danae'nin bir erkek cocugu olacagini ve bu cocugun onu oldurecegini soyler.korkuya kapilan ve kehanetin gerceklesmesinden korkan akrisios, yeraltina bronzdan bir oda yaptirarak kizini oraya hapseder. zeus bronz odanin tavanidaki bir yariktan altin damlasi seklinde icerisi sizar ve genc kizla birlikte olur. bu birlesmeden perseus dogar.

perseus, athena tarafindan gorgolardan medusa'yi oldurmekle gorevlendirilir. athena ve hermes ona bu zor gorevinde yardimci olan tanrilardir. perseus, gorgolarin (stheno, euryale ve medusa) yerine gider. onlari uyurken bulur. bu uc kizkardes arasinda yalniz medusa olumludur.bu nedenle perseus sadece onun basini kesip goturebilecegini anlar. gorgolar, boyunlari ejderha pullariyla korunan, yaban domuzu gibi disleri olan disi canavarlardi. bronz elleri ve altin kanatlari vardi. ustelik bakislari o kadar gucluydu ki baktiklari her seyi tasa ceviriyorlardi. medusa'nin kesilen kafasindan pegasus (kanatli at) , khrysaor adli bir dev cikti. perseus medusanin basiyla polydektesi taslandirmistir.daha sonra medusanin basini athenaya teslim etmistir.donus yolunda andromeda'yla karsilasti ve ona asik oldu. bu guzel genc kizin annesi kassiepeia, nereus kizlarindan daha guzel oldugunu soyledigi icin poseidon'u kizdirdi. deniz tanrisi da bu bolgeye bir deniz canavari musallat etti. canavari oldurmek kosuluyla kurban olarak sunulan genc kizi kurtaran perseus, daha sonra kizla evlendi ve tiryns krali oldu(yunnaistan da antik bir kent)mutlu bir yasam surdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

hadi sen de yaz yaz yaz.. :)

[[spam yorumlardan kurtulmak için kelime doğrulama eklemek zorunda kaldık.]]